+36 70 673 7789 info@ukesz.hu

„2015. március 04. – DanielDavid79 cikke alapján –„

Egymással marakodnak a koncon az üdülési jogos szállodák

 A régi típusú üdülési jog már a múlté, ahogyan a szállodák milliárdos bevétele is. Törvényszerű, hogy néhány hotel a túlélése érdekében a meglévő klubtagjait kopasztja 

DobogómajorPetneházy Club Hotel, a horvátországi Waterman HolidayHoliday Club Hévíz mind-mind ismert szereplői a magyar üdülési jog iparágnak.

Ahogyan Gazdasági Versenyhivatalnak, Fogyasztóvédelemnek, bíróságoknak is.

Az említett szállodákban (ahogy sok más hotel esetében) üdülési jog birtokában tölthető el 1-1 hét, mely jogot előre (30 vagy 99 évre) szükséges megváltani.

Ez a konstrukció tulajdonképpen a “bkvbérlet”-hez, vagy egy színház bérlethez hasonlít, azaz előre megváltva biztosít (ebben az esetben szállás) szolgáltatást. Alapvetően még értelme is lehetne, de mára mégiscsak korszerűtlenné vált.

A fogyasztók által folyamatosan tapasztalt és az ítéletekben, határozatokban megerősített fondorlatok, erőszakosság pedig végképp megpecsételte a szebb múltú üdülési forma magyarországi jelenét. 

A magyarországi időben osztott (time-share) üdülési rendszerek a kilencvenes évek elején kezdtek elterjedni.

A hotelek építőjeként és üzemeltetőjeként Dr. Koltai Péter és Horváth Tibor nevével fémjelzett mai is létező Abbázia Group,

valamint a mára többségében

Dr. Uhel Gábor által birtokolt Holiday Club Hévíz – HCH IMMO nőtte ki magát azokban az időkben (a Proholiday Kft. a Holiday Club Hévíz értékesítője).

A termék a vadkeleti időkben szépen terjedt, a csere lehetősége sokakat vonzott. A hotelek sokmilliárd forintos árbevételt produkáltak.

Emiatt sokan vágtak bele önállóan, vagy az anyacégből saját vállalkozást hozva létre.

(többek között) ClubHotels, World Travel Hungary / Wellness Thermal Hotels, OPM Group, Kereknap, EuroBenefit és még számos más, sokszor nevesincs vállalkozás jelent meg.

A frissen belevágók, kalandorok, vagy éppen a korábban hasonló cégnél dolgozó, de rosszabb képességű munkatársak miatt felhígult piacon a kontárság, lehúzás is megjelent.

A hotelek nem csak szaporodtak, hanem a verseny növekedésével egyre erőszakosabb formákban végezték dolgukat.

Ahogy egyre szűkült a piac, úgy lettek éhesebek és gátlástalanabbak. Az új eladások egyre csökkentek, az aranybánya a korábbi klubtagok újbóli megkeresése maradt.

Azok, akiknek szállodája van, a fenntartási díjra hajtanak, akinek nincs, az az új belépők hiányában a régi klubtagoknak történő új értékesítésben látja a megoldást. A klubtagok nagy fájdalma azonban, hogy a kifizetett vételár mellett évről-évre kell fizetni a fenntartási díjat, ami az üdülő (apartman) azon heteire vonatkozott, amit a tulajdonos használ, azaz nem a teljes év költségeit viselte. Ez rendben is lenne, a legtöbb fejfájást a használóknak az okozza, hogy a fenntartási díjat akkor is fizetniük kell, ha az adott évben, években egyáltalán nem is veszik igénybe sem az alapüdülőt, sem pedig a csereüdülőket. A szerződések egyoldalú felmondása azonban nem lehetséges, a fenntartási díjat harminc évig, vagy 99 évig követelheti az üzemeltető.

Sok esetben a szállodatulajdonos-üzemeltető-értékesítő kör megegyezik, még ha eltérő cégneveken is futnak a projektek, ezért a szállodai fenntartási díjat nem csak követelhetik, hanem követelik is.

Ez mellesleg nem kevés teher egy családnak, hiszen 70-100-150ezer forintos összegekről van szó, évente.

Mi történik ma?

Nyilván emiatt sok az elégedetlenkedő ügyfél és ugyanezen okból kapnak két kézzel az egyre éheseb hotelek ezután az összeg után. Az eladásnál ők maguk is érezték, hogy egy ilyen rendszeres fizetés kötelem  „véglegessége” nem éppen vonzó pontja a megállapodásnak, ezért mivel a jog és kötelezettség hosszú távú, ezért eladható, örökölhető címszóval foglalták ezeket szerződésbe.

Az örökölhetőséggel nincs is gond, az rendben működik, de az eladhatóság több sebből vérzik, még ha akkoriban szívesen festettek rózsaszín képet róla. Az üdülési jognak olyan másodlagos piaca mint pl. a használtautóknak, vagy használt gyerekruháknak, babakocsiknak nincs és nem is volt soha.

Ez pedig leginkább maguknak a szállodáknak köszönhető. Felesleges abban reménykedni, hogy az ingatlanhoz kötött üdülési jog értéke, mint befektetés csak emelkedni fog és nem csak üdülnek vele, hanem emelt áron túladhatnak rajta. Jelenleg a töredékáron, vagy ingyen (!) kínált üdülési jogok, hirdetéseivel van tele az internet és nem igazán izzanak a vonalak. Persze lehetne ez másként is, de jelenleg ez a helyzet.

Mivel akadályozzák a másodlagos piac létrejöttét a szállodák?

Azok a klubtagok, akik ingyen is szabadulnának a jogtól, de valójában a fenntartási díjtól, felajánlhatják megvásárlásra vállalkozásoknak.

Ez működő megoldás, de mivel ez egyben azt is jelenti, hogy az üzemeltető elesik az utolsó mentsvárat jelentő díjtól, minden eszközzel gátolja az átírást.

Ami persze jogszerűtlen és értelmetlen, hiszen ő maga írta le, hogy el lehet adni.

A hotelnek egyetlen dolga lenne, – pont mint egy autó adásvétel esetében a hatóságnak – tudomásul venni, hogy a jogot megvásárolták, annak új tulajdonosa van és a jövőben (az új rendelkezőnek) neki kell küldenie a csekket.

Ma sok esetben tart ott a dolog, hogy a régi tulajdonosra a frászt hozzák a az üzemeltetők/hotelek azzal, hogy a eladó és vevő között létrejött szabályos szerződést nem ismerik el, mert az véleményük szerint nem rendes szerződés.

Amennyiben ezt kellő vehemenciával-arroganciával közlik, akkor egy felkészületlen, sokszor nagymama-nagypapa korú ügyfél meg is szeppen, nem tudván, hogy ez nem így működik.

Mi a teendő?

Pontosan az, mint amikor egy autó eladása után küldenek nekünk egy parkolási díjas csekket. 

Ha az esemény az eladás után történt, akkor az már nem a korábbi tulajdonos ügye. Bemutatja a a szerződés másolatát, és a csekket, számlát visszaküldi, az összeg megfizetése nem az ő dolga.

Amennyiben bárkinek problémája van a szerződéssel, vagy azt állítja, hogy az nem megfelelő, akkor azt csak ezután, hosszú eljárásban igazolhatja (mely eljárást neki, mint hotelnek kell elindítania, a saját költségén) és a bizonyítási kényszer is rajta van. Egy ilyen pert csak akkor nyerhetne meg, ha pl. a vevő fiktív lenne, ami viszont sosem az. Amennyiben a vevő és eladó valós, a szerződés érvényes. Nem lehet érv a vevő haszna, vagy vélelmezett elmaradt haszna, hiszen lehet, hogy rövidtávon nem mutatható ki a vevő számára eredmény, de lehetnek hosszú távú céljai.

Sőt, hülyének lenni is állampolgári jog, ezt régóta tudjuk.

 Az üdülők így egymás klubtagjaiból táplálkoznak, kommunikációjuk szinte már csak arról szól, hogy egyik cég emilyen, másik amolyan.

E-mailekben, álnéven írt fórumbejegyzésekben sározzák egymást, az ügyfelek védőszentjének beállítva magukat, pedig mindegyikük ugyanazt csinálja.

Szinte már egy-egy ügyfélért folyik a csata, amiben már minden mindegy, persze a vásárló is, tőle csak a pénz kell. Ez a folyamat láthatóan már semmilyen fejlődést nem feltételez, kizárólagos célja a szálloda díjbevételeinek biztosítása, a rövidtávú túlélés reményében.

A jogok területén új és korszerű megoldások szükségesek, az egyébként okos és jó alapgondolatú megosztásos konstrukcióval a tagok alapvetően elégedettek, 60.000 magyar számára jelent nyaralási megoldást évente.

Iparági becslések szerint 15.000 családot érint az eladás ellehetetlenülése, számukra komoly megoldást jelentene a jogok felhasználási lehetőségeinek tovább fejlesztése.

Facebook

timeshare üdülési jog dobogómajor abbázia holiday club hévíz petneházy club hotel uhel gábor koltai péter hch immo opm group eurobenefit holiday club hungary kereknap wellness thermal hotels

 

 

„üdülési jog FÓRUM”  – elérhető link –

Proholiday tulajdonosa a Golden Peak Holding Limited (CY 9999 Nicosia, Iris Tower Office 602.), Arch. Makariou III. Avannue 58., képviseletére jogosult Dr. Uhel Gábor

  1. A Proholiday-jel egy vállalkozáscsoportba tartozik a Markgold Kft.”fa” és a HCH Travel Kft., mivel mindkét vállalkozás tulajdonosa szintén a Golden Peak Holding Limited, ezentúl mindkét vállalkozásnak képviseletére jogosult.
  2. Cégformától függő adatok

1.

A tag(ok) adatai

1/16.

GOLDEN Peak Holding Limited
CY- Cyprus, Iris Tower, Arch, Makarios III. Avenue 58. 602. ép.
Külföldi cég, szervezet esetén a nyilvántartási szám: 60448
Külföldi cég, szervezet esetén a nyilvántartási hatóság: Nicosiai Cégnyilvántartó Hivatal

Kézbesítési megbízott: Schmidt László 
1141 Budapest, Mogyoródi út 107.
A szavazati jog mértéke minősített többségű befolyást biztosít.
A tagsági jogviszony kezdete: 1998/10/27

 

A változás időpontja: 2012/06/10

 

Bejegyzés kelte: 2012/06/22 Közzétéve: 2012/07/05

 

Hatályos: 2012/06/10 …

1/17.

Tourmark International Ferien AG
CH-6340 Baar, Dorfstrasse 38.
Külföldi cég, szervezet esetén a nyilvántartási szám: CH-170.3.026.253-2
Külföldi cég, szervezet esetén a nyilvántartási hatóság: Zugi Cégjegyzékhivatal

Kézbesítési megbízott: Dr. Kozma Béla 
1031 Budapest, Nánási út 8/A. III. em. 7.
A tagsági jogviszony kezdete: 2007/12/17

A változás időpontja: 2012/06/10

 


 

Tourmark International Ferien AG

Tourmark Internationale Ferien AG – korábbi vezetés

Tourmark Internationale Ferien AG – Hírek menedzsment

  • JELENLEGI VEZETÉS

Az alábbiakban felsoroljuk a jelenlegi felelős személyeket, a Tourmark Internationale Ferien AG által felhatalmazott és felhatalmazott személyeket.

(Bejegyzés alatt)

Uhel Gábor

tag     Egyedi aláírás       2014.09.05-től

Vállalat neve és elérhetősége

Jelenlegi cégnév:

Tourmark Internationale Ferien AG

Jelenlegi cím:

Dorfstrasse 38 6340 Baar

Korábbi nevek:

ATRIUM HOLDING AG (2014.06.27-ig)

további elérhetőségek

tevékenység

Egy idegenforgalmi társaság működése, különösen az utazás és az üdülés, az üzleti élet, a különleges utazási és üdülési tulajdon megosztása terén Németországban és külföldön; teljes jogcím leírása az alapszabály szerint.

Az érintett ágazat (ok):   utazásszervezők

NOGA 2008:

791200

Az alábbiak a Tourmark Internationale Ferien AG korábbi, felelős, felhatalmazott és felhatalmazott aláírói.

(Törlés alatt)

Szeleczky Gyula

tag     Egyedi aláírás       2014.09.05-ig

Max Engler

Csak tag     Egyedi aláírás       2011.02.02-ig

 

Mindkettőnek ugyanaz az offshore tulajdonosa. A többségi szavazattal pedig egy Német országban jegyzett ügyvéd ár. Ezt az ingyenes céginfón meg lehet nézni.

  1. Cégformától függő adatok

1.

A tag(ok) adatai

1/3.

GOLDEN PEAK HOLDINGS LIMITED

CY- Nicosia, Arch.Makariou III. (Iris Tower Office 602.) Avenue 58.

Külföldi cég, szervezet esetén a nyilvántartási szám: 60448

Külföldi cég, szervezet esetén a nyilvántartási hatóság: Kereskedelmi, Ipari és Idegenforgalmi Minisztérium

Kézbesítési megbízott: Dr. Kozma Béla (an.: Pál Mária)

1031 Budapest, Nánási út 8/a. III. em. 7.

A tagsági jogviszony kezdete: 2008/01/08

A változás időpontja: 2014/08/14

Bejegyzés kelte: 2014/09/08 Közzétéve: 2014/09/10

Hatályos: 2014/08/14 …

Készült: 2014/09/14 02:35:38.

Microsec Céginformációs szolgáltató

Hatályos: 2013/01/22 …

1/31.

GOLDEN PEAK HOLDINGS LIMITED

CY- Nicosia, Arch.Makariou III. (Iris Tower Office 602.) Avenue 58.

Külföldi cég, szervezet esetén a nyilvántartási szám: 60448

Külföldi cég, szervezet esetén a nyilvántartási hatóság: Kereskedelmi, Ipari és Idegenforgalmi Minisztérium

Kézbesítési megbízott: Dr.Kozma Béla (an.: Pál Mária)

1031 Budapest, Nánási út 8/A. III. em. 7.

A szavazati jog mértéke minősített többségű befolyást biztosít.

A tagsági jogviszony kezdete: 2004/01/05

A változás időpontja: 2014/04/23

Bejegyzés kelte: 2014/05/06 Közzétéve: 2014/05/22

Hatályos: 2014/04/23 …

(Törlés alatt)

1/32.

Dr Uhel Gábor (an.: Kele Mária)

Születési ideje: 1957/06/18

Külföldi lakása, illetve tartózkodási helye:

CH 6373 Ennetbürgen, Stadelstrasse 22.

A szavazati jog mértéke meghaladja az 50%-ot.

A tagsági jogviszony kezdete: 2014/12/01

A változás időpontja: 2014/12/01

(Bejegyzés alatt)

1/33.

Dr. Balczó Gábor Tamás (an.: Fekete Julianna)

Születési ideje: 1972/04/14

1015 Budapest, Széna tér 7. 3. em. 3.

A tagsági jogviszony kezdete: 2014/12/01

A változás időpontja: 2014/12/01

(Bejegyzés alatt)